Monumenten op deze route
Statige herenboerderij uit 1659, gelegen aan de Loet, die lange tijd een vaarwater was. Tegenwoordig is hier een museum gevestigd.
Dit pand uit 1937 is ontworpen als radio- en ontvangstdistributiestation annex woon- winkelruimte. Het heeft een plat dak met een torentje voor het ontvangen en distribueren van het radiosignaal. In de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als radio-ontvangstdistributiecentrum.
Huis met nog gave renaissancetrapgevel uit de 2e helft van de 17e eeuw. Een van de oudste huizen in Schagen. Het pleisterwerk dateert uit de 19e eeuw.
Dubbel woonhuis uit 1909. Gebouwd in opdracht van Koster en Wiglama die aan de overkant een ijzerwarenzaak hadden met de naam De Kleine Winkel.
Op de plek van Slot Schagen stond eind 14de eeuw een kasteel. Dat werd in 1827 gesloopt, alleen de torens bleven staan en daar zijn nu twee musea gevestigd. In 2002 is op het terrein achter de torens het nieuwe Slot Schagen gebouwd.
Zeldzaam voorbeeld van een neogotische kerk uit 1897 voor een hervormde gemeente. De kerk is gebouwd op de plek van een door brand verwoeste voorganger uit de 16e eeuw.
Voormalig woon- en winkelhuis uit eind 19e eeuw dat in 1925 een nieuwe voorgevel kreeg in de stijl van de Amsterdamse school.
Een van de oudste terpen in Schagen, waarin resten zijn gevonden uit de 11e en mogelijk zelfs uit de 10e eeuw.
De enige ongeschonden langhuisstolp in Schagen, uit het begin van de 17e eeuw is. Vanaf 1760 tot 1865 in gebruik als Hervormd weeshuis. Daarna kwam het in particuliere handen.
Deze Noord-Hollandse stolp met dubbel vierkant en stalruimte voor 18 koeien ontstond na het weghalen van het oorspronkelijke langhuis-gedeelte uit 1675. De vader van de huidige eigenaar was hier de laatste boer. Zijn zoon renoveerde de boerderij.
Rond 1510 spoelde bij de Keins een houten Mariabeeldje aan dat in de waterput werd schoongemaakt. Volgens overlevering viel die put vanaf toen nooit meer droog en bevatte het water geneeskundige krachten. Men bouwde hier een Mariakapel, die rond 1586 werd verwoest maar in 1954 herbouwd.
Op een kaart van 1665 van Jan Dirk Zoutman is de terp Hemkewerf al ingetekend. Hemkewerf is een verhoging op een laag ineengeperst veen, die de bewoners droge voeten moest garanderen tegen de dreiging van de Noordzee via de Zijpe.
Sluis gebouwd in 1739, ten behoeve van de uitwatering van de polder Burghorn naar de polder Schagen. De polder Burghorn ontstond vanaf 1461 en is een van de oudste aangedijkte landen in Nederland.
Op deze plek stond een boerderij uit de 17e eeuw, die in 1940 is verbrand. Architect Keesman ontwierp voor de toenmalige eigenaar een nieuwe boerderij met een dakconstructie in pagodestijl, waardoor er meer licht en ruimte ontstond.
De Schager Wiel is ontstaan bij dijkdoorbraken rond 1248 in de Valkkogerdijk (ook wel Schagerdam genoemd). Deze dijk moest de noordwesterstormen keren. Dat ging herhaaldelijk mis, met deze wiel als gevolg.
De terp Crisjeswerf ontstond rond 1200. In 1605 stonden hier tien huizen op. De boerderij op de terp is oorspronkelijk van 1849, maar inmiddels vele malen gerenoveerd.
De bekendste terp van Schagen, waar in 1605 zeven huizen op stonden. In 1716 waren dat er nog vier en in 1742 waren er nog twee over. De langhuisstolp boven op de terp is een kopie van een gesloopt exemplaar. De andere boerderij is een Noord-Hollandse stolp uit 1865.
De terp Tjaarsdorp is rond de 9e, 10e eeuw door mensenhanden opgeworpen. Pas in 1605 zijn de eerste schriftelijke bronnen bekend over bewoning. Oorspronkelijk stonden hier drie huizen, tegenwoordig nog maar een.
In 1624 werden bierstekers verplicht zich aan het eind van de Loet te vestigen. Doel: controle houden op de inning van belasting op bier. Dit bierstekerspakhuis dateert uit datzelfde jaar.
Vrijstaand woonhuis met winkel, in 1926 gebouwd in opdracht van brandstoffenhandelaar P. Posker. Achter het woonhuis een pakhuis voor brandstoffen zoals kolen. Tegenwoordig wijnhandel.
Het adres van Terp Tjaarsdorp, Spreeuwenlaan 1, wordt verkeerd aangegeven op de kaart.
Dit adres is aan de rechterkant voor het kruispunt van Spreeuwenlaan, Tjallewallerweg en Zaagmolen.
Vervolg de route rechtdoor over het kruispunt de Zaagmolen in te gaan.