14 september

Fietsroute De Zijpe Zuid

Aantal kilometer: 29,2 km
Puzzeltocht!
Startpunt
Opties

De route is opgedeeld in meerdere delen. Dit omdat er maar 10 locaties in 1 route toegevoegd kunnen worden binnen Google Maps.

Tip: Gebruik Google Chrome voor een optimale ervaring! Klik hieronder om Google Chrome te downloaden.

Monumenten op deze route

Hervormde kerk
Hervormde kerk Grote Sloot 233, Sint Maartensbrug
Hervormde kerk Grote Sloot 233, Sint Maartensbrug Rijksmonument

Hervormde kerk uit 1696. Tegenwoordig eigendom van de Stichting Zijper Kerken.

Molen Noorder G
Molen Noorder G Grote Sloot 153, Sint Maartensbrug
Molen Noorder G Grote Sloot 153, Sint Maartensbrug Rijksmonument

Watermolen uit de 17de eeuw die de afdeling Noorder G van polder de Zijpe bemaalt. Naast de molen staat het molenaarshuis.

Molen Zuider G
Molen Zuider G Grote Sloot 103, Burgerbrug
Molen Zuider G Grote Sloot 103, Burgerbrug Rijksmonument

Deze watermolen is in 1596 gebouwd als schepradmolen en bemaalt de afdeling Zuider G van polder de Zijpe. Tot 1957 werkte de molen uitsluitend op windkracht. Sinds 2001 staat er een elektrisch gemaal naast. De molen is nooit bewoond.

Molen F
Molen F Grote Sloot 33, Burgerbrug
Molen F Grote Sloot 33, Burgerbrug Rijksmonument

Deze molen uit 1890 bemaalt de afdeling F van polder de Zijpe. In 1943 kreeg de molen een elektrische hulpaandrijving, maar nu staat een elektrisch gemaal naast de molen die sinds 1987 ook weer op windkracht kan draaien.

De Herboren Toren
De Herboren Toren Burgerweg 62A, Burgerbrug
De Herboren Toren Burgerweg 62A, Burgerbrug Rijksmonument

Voormalig Nederlands Hervormde kerk uit 1850 die in de plaats kwam van een boerderijkerk uit 1789. De preekstoel met doophek, doopboog en doopbekkenhouder zijn uit de oudere boerderijkerk afkomstig. Het unieke drukwindharmonium dateert uit 1882. Nu cultureel centrum.

Molen Noorder M
Molen Noorder M Parallelweg 11, Burgerbrug
Molen Noorder M Parallelweg 11, Burgerbrug Rijksmonument

Deze oude schepradmolen uit (waarschijnlijk) 1657 bemaalde de 263 ha grote polderafdeling op het Noord Hollands Kanaal. De molen bleef in bedrijf tot de komst van het vijzelgemaal in 1953 en raakte daarna in verval. In 1967 aangekocht en later geheel gerestaureerd door Stichting De Zijper Molens.

Molen Ooster N
Molen Ooster N Ruigeweg 101A, Schagerbrug
Molen Ooster N Ruigeweg 101A, Schagerbrug Rijksmonument

Watermolen uit 1740. Deze Noordhollandse achtkante binnenkruier bemaalt de afdeling Ooster N van polder de Zijpe. Naast de molen staat de vroegere molenaarswoning.

Korenmolen de Hoop
Korenmolen de Hoop Parallelweg 33, 't Zand
Korenmolen de Hoop Parallelweg 33, 't Zand Rijksmonument

In 1631 nabij Leiden gebouwd als volmolen voor de textielindustrie en eindigde deze molen daar als houtzaagmolen. In 1865 is de molen verplaatst naar ’t Zand, werd hier omgebouwd tot korenmolen en kreeg de naam De Hoop.

R.K. kerk, olv visitatie
R.K. kerk, olv visitatie Keinsmerweg 3, 't Zand
R.K. kerk, olv visitatie Keinsmerweg 3, 't Zand Gemeentelijk monument

Deze kerk uit 1863 is van belang als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van kerkelijke bouwkunst uit het derde kwart van de 19de eeuw. In het interieur een neobarok hoofdaltaar en een orgel van L.S. Ypma.

Boerderij De Surinaamse Vriend
Boerderij De Surinaamse Vriend Grote Sloot 400, Schagerbrug
Boerderij De Surinaamse Vriend Grote Sloot 400, Schagerbrug Provinciaal monument

Stolp uit 1916 met ronde schoorsteen. In 1811 kocht ene Jan de Vries de boerderij die eerder op deze plek stond. Jan was kapitein op Surinamevaarders. Een van die schepen waarmee hij voer heette De Surinaamse Vriend. Vandaar de naam, die ook op deze nieuwe boerderij overging.

Huize van Strijen
Huize van Strijen Grote Sloot 252, Schagerbrug
Huize van Strijen Grote Sloot 252, Schagerbrug Rijksmonument

Dit voormalige weeshuis uit 1895 verving een boerderij die eerder als zodanig diende. Geschonken door de Amsterdamse koopmansfamilie Van Strijen, die in de 18e eeuw onroerend goed bezat in de Zijpe en begaan was met het lot van weeskinderen. Nu in particulier bezit.

Geschiedenis Zijpe in het kort
Na een aantal mislukte pogingen slaagde men er in 1597 eindelijk in de Zijpe definitief te bedijken. Twintig molens hielden de polder droog. Langs de Grote Sloot, die de nieuwe polder in de lengte doorsneed, ontstonden de buurtschappen Burgerbrug, Sint Maartensbrug, Schagerbrug en Oudesluis. De Grote Sloot zelf was de levensader van de Zijpe met veel scheepvaart en daaraan verwante nering. Aanvankelijk was de Zijpe een veeteelt-polder met wat akkerbouw. In de loop der jaren heeft de bloembollenteelt de overhand gekregen. Na de oorlog kwam er een grote groei in toerisme  en recreatie.

Stappenplan