Hier vind je interessante weetjes over monumenten uit de fiets- en wandelroutes van 2023.
Berichten: 2023
Armoede in de 19e eeuw
Deze woning op Surmurhuizerweg 13 (uit de fietsroutes Harenkarspel Oost en West) geeft je een indruk van het armoedige bestaan van een landarbeider uit de 19e eeuw. Een landarbeider verrichtte seizoenswerk in de akkerbouw en dat betekende hard werken tegen een laag loon. Hij woonde met zijn gezin in een klein huisje, bestaande uit een of twee kamers met bedstee. Na de Tweede Wereldoorlog werd veel handwerk vervangen door machines en de diensten van de landarbeider door die van het loonbedrijf. De landarbeidershuisjes werden hiermee overbodig en de meeste zijn gesloopt. Dit is een van de zeldzaam overgebleven exemplaren.
Lees meerOude tijden herleven in Waarlandsmolen
Kom tijdens de Monumentendag gerust een kijkje nemen in de Waarlandsmolen, waar acteurs de rol van de laatste bewoners, molenaar Cor van der Heijde en zijn inwonende nichtje Agie, naspelen. Zij nemen je mee terug naar de 50-er jaren, de jaren van armoede en noeste arbeid, maar óók van mooie verhalen! De Waarlandsmolen komt voor in de fietsroute Harenkarspel Oost.
Lees meerGrootste sluis van Europa
Als je naar deze foto kijkt, kun je je dan voorstellen, dat deze sluis bij de bouw rond 1597 de grootste sluis van Europa was? Toen was de sluis ook nog geheel van hout. De sluis was een spui- en schutsluis tegelijk: overtollig regenwater werd bij eb op het wad geloosd, materialen voor de nieuwe bedijking werden per schip via de sluis aangevoerd. Deze sluis kom je tegen tijdens de fietsroute Zijpe Noord.
Lees meerBeroemd in Schagen
Het postkantoor uit de Wandelroute Schagen op Laan 21 is ontworpen door de oude C.N. Vlaming en de villa ernaast door de jonge, zijn zoon J.R. Vlaming. Beiden zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van aardig wat Schager panden, waar we nog steeds met veel genoegen naar kijken. Tot een vernoeming in straatnaam of park/plantsoennaam is het echter nooit gekomen. Wel is een beeltenis van J.R. Vlaming in het parkje aan de Laan tegenover de afgebeelde panden recentelijk onthuld in het bijzijn van enkele nazaten.
Lees meerTof terras bij korenmolen
Molen de Hoop uit de fietsroute Zijpe Noord is een korenmolen die nog geheel bedrijfsklaar is. Regelmatig wordt er gemalen, in de molenwinkel kun je het meel kopen. Zoals je ziet hebben we op het terras enkele plekken voor je vrij gehouden. Je bent welkom om iets te drinken en te genieten van de zelfgemaakte appeltaart!
Lees meerSlag van de Somme
Wat niet iedereen weet is dat in de toren op Slotplein 2 (uit de Wandelroute Schagen) een museum is gevestigd, boordevol bezienswaardigheden die te maken hebben met de Slag van de Somme. Tijdens de Monumentendag op 9 september ben je hier van harte welkom. Eigenaar Willem van Erp (zie foto) is een enthousiaste man die je alles over dit bloedige hoofdstuk uit de Eerste Wereldoorlog kan vertellen. In de toren aan de overkant zit trouwens ook een museum dat die dag open is. Hier vind je alles over de regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Lees meerVier eeuwen horeca
Het monument op Dorpsstraat 153 in Warmenhuizen is in 1597 gebouwd als herberg Het Moriaanshoofd. Tot in de 19e eeuw konden reizigers in de (niet meer bestaande) doorrijstal ernaast ook hun paarden voeren of verversen. Heel bijzonder; sinds de bouw is dit pand altijd als herberg, café of restaurant in gebruik geweest. Na een grootscheepse renovatie kreeg het dit jaar de naam Globe Streetfood, maar het is net als in de afgelopen eeuwen nog altijd de centrale plek in het dorp waar reizigers én inwoners voor een natje en droogje terecht kunnen (zie fietsroute Harenkarspel West).
Lees meerWeeshuis in Zijpe
Op deze plek uit de fietsroute Zijpe Zuid stond omstreeks 1730 een boerderij, eigendom van de Amsterdamse koopmansfamilies Van Strijen en Van Bambeeck. Zij schonken de boerderij mét een flinke som geld voor de oprichting van een Weeshuis in de polder Zijpe. In 1895 brandde de boerderij echter af. Op dezelfde plek werd in 1896/1897 het huidige pand gebouwd, dat plaats bood aan 24 wezen.
Lees meerWalviskaakbeenderen
De naam ‘Groenland’ en ‘walviskaakbeenderen’ hebben natuurlijk iets met elkaar te maken: Dirk Corneliszoon Hopman koopt deze boerderij uit de fietsroute Zijpe Noord in 1773. Hij was sinds 1767 commandeur ter walvisvaart op Groenland. Walviskaakbeenderen werden in die tijd vrij algemeen meegenomen en op eigendommen geplaatst. Deze twee zijn als enige overgebleven in deze omgeving.
Lees meer